Święta już tuż, tuż, a w piekarniku ciasta :) Moją świąteczną specjalnością zarówno na Boże Narodzenie jak i na Wielkanoc są właśnie te słodkie specjały, przede wszystkim makowiec (na którego przepis wyląduje tutaj może około Wielkanocy, gdyż nie jest to blog kulinarny). Od tego roku do swoich sukcesów mogę zaliczyć także sernik! :)
Tym razem wymarzył mi się jednak sernik cytrynowy. Postanowiłam do ciasta dodać starte skórki od cytryn. I w ten sposób odkryłam karmelizowaną skórkę od cytryny. To cudo (!), landrynkowa, cukierkowa słodycz i od dziś dla mnie nowa świąteczna tradycja! :) Smakuje o wiele lepiej, niż małe, kwadratowe skórki, które można kupić do sernika w sklepach. Myślę, że może także z powodzeniem pełnić rolę wyjątkowych i prawdziwych słodyczy – dla dzieciaków i dorosłych.
Dzięki temu karmelizowanemu odkryciu mocno zmieniłam przepis na sernik z którego dotychczas korzystałam i puściłam wodze kuchennej fantazji. Efekt jest naprawdę zachwycający! Posmakuje wszystkim tym, którzy lubią ciasta słodkie. Zatem wyjątkowo i świątecznie podzielę się z wami moim autorskim przepisem na sernik cytrynowy :)
PRZEPIS NA SERNIK CYTRYNOWY Z KARMELIZOWANĄ RUMEM SKÓRKĄ CYTRYNOWĄ [social_share style=”bar” align=”horizontal” heading_align=”inline” facebook=”1″ /]
KARMELIZOWANA SKÓRKA składniki:
- 4-5 cytryn
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki wody
- zapachowy olejek rumowy
Sparzyć wrzątkiem cytryny, skórkę zetrzeć na grubej tarce (można też dodać pomarańczę lub mandarynkę według uznania, ja dodałam jedną mandarynkę). Starte skórki zalać wrzątkiem w małym rondelku i gotować 5 minut. Odcedzić i powtórzyć całą czynność ponownie, znów odcedzić (skórka będzie w tym czasie nie będzie pachnieć zbyt ładnie, ale nie przejmujcie się tym – to minie). Podgotowaną skórkę zalać 1/4 szklanki wody i dodać 1 szklankę cukru oraz rumowy olejek zapachowy. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 45 min aż skórka stanie się niemalże przezroczysta, a masa gęsta, jakby w syropie.
WSKAZÓWKA: warto w tym czasie przygotować spód ciasta i masę na sernik, ponieważ gdy skórka się skarmelizuje, bardzo szybko zastyga i robi się twarda. Później trudno ją wymieszać z twarogiem do sernika.
Przepis na sernik – pyszota!
SPÓD CIASTA POD SERNIK składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 75 g margaryny
- 1 łyżeczka śmietany
- 2 łyżeczki kakao
Nic prostszego – składniki na ciasto po prostu zagnieść. Jeżeli nie będzie chciało odejść od ręki – podsypać mąką. I odwrotnie – jeżeli składniki nie będzą się chciały połączyć – można dodać śmietanę. Formę ciasta wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ułożyć rozwałkowane ciasto i na nie wylać masę serową.
MASA SEROWA NA SERNIK składniki:
- 1 gotowe opakowanie twarogu na sernik
- 1 szklanka cukru
- 7 jajek
- 1/2 kostki masła (standardowej wielkości, jeżeli będzie większe, to proporcjonalnie mniej, ok. 1/3 kostki)
- 1 torebka budyniu śmietankowego lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej (do połączenia składników)
- sok z jednej całej wcześniej obranej cytryny
- rodzynki
Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier i ubijać (lub miksować) do puszystości. Dodać masło i zmiksować razem. Następnie dodać twaróg i już ręcznie wymieszać wszystko razem, dodając budyń w proszku (lub mąkę ziemniaczaną) i sok z cytryny. Wsypać rodzynki i dodać skarmelizowaną skórkę cytrynową – najlepiej krótko po zdjęciu z ognia, nie bardzo gorącą, lecz póki będzie jeszcze w postaci płynnej, dzięki temu będzie łatwiej ją połączyć z masą twarogową na sernik. Na koniec ubić białka jajek i delikatnie wymieszać je z masą na sernik. Wylać na rozwałkowane wcześniej ciasto w formie i piec 60 minut w temperaturze 180 – 200°C.
I… Bon appetit! ;)) [social_share style=”bar” align=”horizontal” heading_align=”inline” facebook=”1″ /]