Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia wrą, kosze z zakupami się zapełniają, kurze z najgłębszych zakątków znikają. W lodówce, a zapewne i niejednej wannie, zagościł nowy domownik – Pan Karp. Wiemy, jak go zdobyć, wiemy, jak go podać. A czy naprawdę wiemy, jak go jeść? ;)

Oczywiście zasady jedzenia karpia są takie same, jak i innych ryb. Dlatego prześledzimy podstawowe sposoby, jak jeść ryby, aby już wkrótce, podczas wigilijnej wieczerzy, zaprezentować nowe umiejętności.

PO PIERWSZE: NÓŻ I WIDELEC

sztućce do ryb jak jeść ryby

sztućce do ryb

Ryby, tak jak inne dania, jemy nożem i widelcem. Do dziś krąży mit, że ryby należy jeść dwoma widelcami. Sposób ten został zarzucony, ponieważ ściąganie skóry i mięsa ryby widelcem tworzy na talerzu nieład i wygląda nieestetycznie.
WYJĄTEK zasięgnięty od ambasadora i dyplomaty Tomasza Orłowskiego: jeżeli nie mamy w domu specjalnych sztućców do ryb, wtedy można użyć dwóch widelców, z których drugi będzie służył do podważania.

Będąc w restauracji możemy się spodziewać, że otrzymamy specjalne sztućce do ryby. Nóż do ryby od zwykłego różni się tym, że nie posiada ostrej krawędzi i służy przede wszystkim do podważania oddzielonych od kręgosłupa płatów ryby.
WAŻNA UWAGA: nóż do ryby nie służy do krojenia jej, jedynie do oddzielania mięsa od ości.

Jeżeli jednak w restauracji otrzymamy zwykłe sztućce – bez paniki. Zwykły nóż poradzi sobie równie dobrze, zwłaszcza, jeżeli wiemy jak jeść ryby :)

KROK PO KROKU PRZEZ OŚCI I PŁETWY

savoir vivre przy stole

RYBY CAŁE – z głową, ośćmi, płetwami. Gdy taka ryba pojawi się na naszym talerzu, możemy spodziewać się trudności. Jednak, gdy poznamy kilka prostych zasad, jak się z nimi obchodzić, podczas oficjalnej kolacji, na której podane zostaną ryby, poczujemy się pewnie i swobodnie.

Jak jeść ryby – savoir vivre przy stole

Nacinamy delikatnie rybę wzdłuż kręgosłupa i “otwieramy rybę” . Odsuwamy część mięsa od kręgosłupa. Zjadamy mięso po obu stronach ryby. Następnie nożem do ryb odsuwamy głowę wraz z kręgosłupem i przekładamy na drugi talerzyk. Kontynuujemy jedzenie mięsa bez ości.

Wszystkie powyższe kroki można obejrzeć na filmiku:

Drugim sposobem jest usunięcie płetw, rozcięcie ryby wzdłuż grzbietu i zdjęcie skóry. Skórę odkładamy na dodatkowy talerzyk na odpadki, lub zjadamy – w zależności od uznania. Następnie oddzielamy mięso segmentami i zjadamy po jednej stronie. Gdy skończymy, odsuwamy głowę wraz z całym kręgosłupem i zaczynając od ogona, wraz z ośćmi, odkładamy na talerzyk. Możemy także odwrócić rybę na drugą stronę i tak, jak na początku, zjadać mięso kawałkami odsuwając od kręgosłupa, aby uniknąć ości.

FILETY – ŁATWE W OBSŁUDZE

SAVOIR VIVRE SZKOLENIA

Na miłe zakończenie “rybnego savoir – vivre’u”: filety.

FILETY – czyli ryby pozbawione ości już przed przyrządzeniem i podaniem. Łatwe w obsłudze na tyle, że można sobie z nimi poradzić nawet samym widelcem. Jednak wedle zasad etykiety, filety również jemy nożem i widelcem.
Ze wszystkimi zasadami jest tak, ze warto je znać, aby móc świadomie od nich odejść. W restauracji nie polecam zabierać się do jedzenia ryby rękami. Podczas Wigilii również niekoniecznie. Jednakże w innych, bardziej swobodnych sytuacjach, jak na przykład w smażalni ryb nad morzem, lub podczas wakacyjnego grilla, możemy zrezygnować ze sztućców i nie będzie to wykroczenie ;)

Wesołych i swobodnych świąt
życzy
Kinga Rękawiczna

 

Podobał się Państwu wpis “Świąteczny Savoir – Vivre, czyli jak jeść ryby”? Chcecie przeczytać więcej porad z zakresu Savoir Vivreu? Napiszcie w komentarzach, o czym chcielibyście się dowiedzieć. Istnieje możliwość przeprowadzenia szkolenia indywidualnego lub grupowego z zakresu savoir – vivre lub wizerunku w biznesie. Zachęcam do KONTAKTU