Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia wrą, kosze z zakupami się zapełniają, kurze z najgłębszych zakątków znikają. W lodówce, a zapewne i niejednej wannie, zagościł nowy domownik – Pan Karp. Wiemy, jak go zdobyć, wiemy, jak go podać. A czy naprawdę wiemy, jak go jeść? ;)
Oczywiście zasady jedzenia karpia są takie same, jak i innych ryb. Dlatego prześledzimy podstawowe sposoby, jak jeść ryby, aby już wkrótce, podczas wigilijnej wieczerzy, zaprezentować nowe umiejętności.
PO PIERWSZE: NÓŻ I WIDELEC
Ryby, tak jak inne dania, jemy nożem i widelcem. Do dziś krąży mit, że ryby należy jeść dwoma widelcami. Sposób ten został zarzucony, ponieważ ściąganie skóry i mięsa ryby widelcem tworzy na talerzu nieład i wygląda nieestetycznie.
WYJĄTEK zasięgnięty od ambasadora i dyplomaty Tomasza Orłowskiego: jeżeli nie mamy w domu specjalnych sztućców do ryb, wtedy można użyć dwóch widelców, z których drugi będzie służył do podważania.
Będąc w restauracji możemy się spodziewać, że otrzymamy specjalne sztućce do ryby. Nóż do ryby od zwykłego różni się tym, że nie posiada ostrej krawędzi i służy przede wszystkim do podważania oddzielonych od kręgosłupa płatów ryby.
WAŻNA UWAGA: nóż do ryby nie służy do krojenia jej, jedynie do oddzielania mięsa od ości.
Jeżeli jednak w restauracji otrzymamy zwykłe sztućce – bez paniki. Zwykły nóż poradzi sobie równie dobrze, zwłaszcza, jeżeli wiemy jak jeść ryby :)
KROK PO KROKU PRZEZ OŚCI I PŁETWY
RYBY CAŁE – z głową, ośćmi, płetwami. Gdy taka ryba pojawi się na naszym talerzu, możemy spodziewać się trudności. Jednak, gdy poznamy kilka prostych zasad, jak się z nimi obchodzić, podczas oficjalnej kolacji, na której podane zostaną ryby, poczujemy się pewnie i swobodnie.
Czy znalezienie tego wpisu w internecie było proste? Zapewne tak! A to dlatego, że zajmujemy się przede wszystkim pozycjonowaniem stron internetowych i tworzeniem stron www. Jeżeli potrzebujesz strony internetowej dla swojej firmy – SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!
Sprawdź także, ile kosztuje stworzenie sklepu internetowego. Warto przenieść swój biznes do internetu – sprzedaż online oznacza bezpieczeństwo.
Jak jeść ryby – savoir vivre przy stole
Nacinamy delikatnie rybę wzdłuż kręgosłupa i „otwieramy rybę” . Odsuwamy część mięsa od kręgosłupa. Zjadamy mięso po obu stronach ryby. Następnie nożem do ryb odsuwamy głowę wraz z kręgosłupem i przekładamy na drugi talerzyk. Kontynuujemy jedzenie mięsa bez ości.
Wszystkie powyższe kroki można obejrzeć na filmiku:
Drugim sposobem jest usunięcie płetw, rozcięcie ryby wzdłuż grzbietu i zdjęcie skóry. Skórę odkładamy na dodatkowy talerzyk na odpadki, lub zjadamy – w zależności od uznania. Następnie oddzielamy mięso segmentami i zjadamy po jednej stronie. Gdy skończymy, odsuwamy głowę wraz z całym kręgosłupem i zaczynając od ogona, wraz z ośćmi, odkładamy na talerzyk. Możemy także odwrócić rybę na drugą stronę i tak, jak na początku, zjadać mięso kawałkami odsuwając od kręgosłupa, aby uniknąć ości.
FILETY – ŁATWE W OBSŁUDZE
Na miłe zakończenie „rybnego savoir – vivre’u”: filety.
FILETY – czyli ryby pozbawione ości już przed przyrządzeniem i podaniem. Łatwe w obsłudze na tyle, że można sobie z nimi poradzić nawet samym widelcem. Jednak wedle zasad etykiety, filety również jemy nożem i widelcem.
Ze wszystkimi zasadami jest tak, ze warto je znać, aby móc świadomie od nich odejść. W restauracji nie polecam zabierać się do jedzenia ryby rękami. Podczas Wigilii również niekoniecznie. Jednakże w innych, bardziej swobodnych sytuacjach, jak na przykład w smażalni ryb nad morzem, lub podczas wakacyjnego grilla, możemy zrezygnować ze sztućców i nie będzie to wykroczenie ;)
[social_share style=”bar” align=”horizontal” heading_align=”inline” text=”” heading=”” facebook=”1″ twitter=”1″ google_plus=”1″ linkedin=”1″ pinterest=”1″ link=”” /]
Wesołych i swobodnych świąt
życzy
Kinga Rękawiczna
Czy znalezienie tego wpisu w internecie było proste? Zapewne tak! A to dlatego, że zajmujemy się przede wszystkim pozycjonowaniem stron internetowych i tworzeniem stron www. Jeżeli potrzebujesz strony internetowej dla swojej firmy – SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!
Sprawdź także, ile kosztuje stworzenie sklepu internetowego. Warto przenieść swój biznes do internetu – sprzedaż online oznacza bezpieczeństwo.